Je broer, zus, zoon, dochter, vriend, vriendin of collega heeft je net vanalles verteld over zijn/haar vruchtbaarheidstraject. Of je bent net zelf bij een arts geweest voor de start van een eventueel vruchtbaarheidstraject. Ineens krijg je allerlei termen te horen die je helemaal niets zeggen. Wat is een cryo? Wat is KID? En wat houden ‘wachtweken’  precies in? Wij zetten de belangrijkste termen voor je op een rijtje in deze handige begrippenlijst.

Cryo

Ingevroren embryo

Cryo-Behandeling

Het terugplaatsen van een ingevroren embryo in de baarmoeder.

Cyclusmonitoring

Het nauwkeurig volgen van een menstruatiecyclus met een vaginale echo om de werking van de baarmoeder en de eierstokken te onderzoeken.

Embryo

Eerste stadium van ontwikkeling van een mens na bevruchting van een eicel door een zaadcel.

Embryotransfer / Embryoterugplaatsing

Terugplaatsing van een embryo in de baarmoeder.

Follikel

Eiblaasje waarin een eicel tot rijping komt.

ICSI

Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Dit is de bevruchting van één eicel door het inbrengen van één zaadcel. Lees hier meer over ICSI.

IUI

Intra-uteriene inseminatie, ofwel het inbrengen van sperma in de baarmoeder met een dun slangetje. Lees hier meer over IUI.

IVF

In vitro fertilisatie. Letterlijke betekenis: in glas bevruchting. Beter bekend als: reageerbuisbevruchting. Meerdere zaadcellen worden bij één eicel gevoegd voor bevruchting. Lees hier meer over IVF.

KID

Kunstmatige inseminatie met donorzaad, ofwel het inbrengen van sperma van een donor in de baarmoeder met een dun slangetje. Lees hier meer over KID.

Overstimulatie

Het rijpen van teveel eitjes in de eierstokken. De eierstokken zijn dan abnormaal vergroot, wat tot tijdelijke schade aan de bloedvatwand kan leiden.

Ovulatie-stimulatie

Het opwekken van de eisprong met hormoontabletten of hormooninjecties. Lees hier meer over ovulatie-stimulatie.

Punctie

Het wegzuigen van eitjes uit de eiblaasjes in de eierstokken. Dit met een dunne, holle naald via de baarmoederwand.

Restembryo’s

Embryo’s van goede kwaliteit die overblijven na een IVF- of ICSI-behandeling. Restembryo’s kunnen worden ingevroren voor een latere vruchtbaarheidsbehandeling. Zie ook: cryo.

Semenplasma

Sperma

Wachtweken

De veertien dagen na de bevruchting of terugplaatsing bij een vruchtbaarheidsbehandeling totdat je een zwangerschapstest kunt doen.

Wensouder

Man of vrouw met een kinderwens die tot nog toe niet in vervulling is gegaan vanwege verminderde vruchtbaarheid van de vrouw en/of de man.

 

Mis je een term? Laat het ons weten via en we nemen het op in deze begrippenlijst.