4 tips die je helpen omgaan met je omgeving

Als je te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen kan dit een grote klap zijn. Behalve dat het een grote invloed heeft op je persoonlijke leven, kan het ook effect hebben op je sociale relaties. Het is belangrijk om jezelf voor te bereiden op veranderingen die kunnen plaatsvinden. Het kan moeilijk zijn om niet alleen maar bezig zijn te zijn met het krijgen van een gezond kindje, en alle verplichtingen die daar bij horen.  Wanneer je steun ontvangt van je omgeving, kan dit helpen met het uiten van je verdriet. Ook kan je hierdoor beter omgaan met moeilijkheden in je leven. Vooral in het begin kan het lastig zijn om je aan te passen aan de nieuwe situatie en de gevoelens die hierbij tevoorschijn komen. Psychologe Karima el Mimouni schreef speciaal voor ‘A pin for your thoughts’ 4 tips. Deze tips kunnen helpen met het omgaan met negatieve invloeden die je kan ontvangen vanuit je omgeving.

Tip 1: Je bent niet alleen!


Problemen met de vruchtbaarheid komen vaak voor. 9% van de wereldbevolking krijgt te maken met verminderde vruchtbaarheid. Dit zijn omgerekend 72 miljoen mensen die te maken krijgen met dezelfde moeilijkheden en emoties die jij voelt. Hoewel het kan voelen alsof je een buitenbeentje bent in je omgeving, is dit absoluut niet het geval en hoe je je niet anders te voelen dan anderen. Een advies is om contact te zoeken met mensen die ook (nog) geen kinderen hebben. Hierdoor kan je je misschien wat meer ontspannen voelen en ga je moeilijke onderwerpen en confrontaties eerder uit de weg.

 

Tip 2: Emoties zijn oké!


In je omgeving zie je mensen die kinderen krijgen en hierdoor kan het lastig worden om aansluiting te vinden bij deze groep. Het kan zelfs zo zijn dat je het gevoel krijgt dat je niet meer de kracht hebt om mensen met kinderen onder ogen te komen. Ook het onderwerp “zwangerschap” kan vaak een gevoelige snaar raken, vooral als je hier onvoorbereid mee te maken krijgt. Het is oké om deze gevoelens te ervaren. Hier hoef je je absoluut niet voor te schamen.

Tip 3: Ga het gesprek aan met je omgeving!


Natuurlijk is het moeilijk om je ziel bloot te leggen en je emoties te delen met anderen. Maar je zal merken dat de mensen om je heen vaak wel vragen hebben of twijfelen aan hoe zij je kunnen ondersteunen op de beste manier. Vooral de onderwerpen die ongemakkelijk zijn, kan je beter uitspreken. Dit is de eerste stap die je kan zetten om elkaar tegemoet te komen en rekening te houden met andermans gevoelens.

Tip 4: Sluit compromissen!


Wanneer het emotioneel gezien niet zo goed gaat, kan je al snel denken aan wat allemaal niet meer lukt. Maar wat lukt er dan wel? Word je doodongelukkig van de eeuwige kinderfeestjes en ouders die alleen maar kunnen praten over hoe zwaar ze het hebben? Kwel jezelf dan niet door jezelf verplicht te voelen om toch maar weer te gaan, omdat je voelt dat dit moet. Probeer op een andere manier sociale contacten te onthouden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in een sociaal isolement terecht komt. Dit kan je doen door compromissen te sluiten. Jij komt hierin je naasten tegemoet, en zij komen jou tegemoet. Een voorbeeld hiervan is dat je het drukke feestje overslaat, maar eendagje eerder of  later langskomt met een cadeautje.

Je omgeving is er niet alleen voor jou in goede tijden, maar ook in slechtere tijden kunnen zij een  belangrijke rol voor je spelen. Voel je niet beschaamd over je gevoelens en wees hier open over als je die behoefte hebt. Dit kan ook heel helpend zijn voor je naasten om je beter te begrijpen.

 

Karima El Mimouni, toegepast psycholoog
<

Terug