En daar opgekruld lig, hang ik dan. In de comfortabele stoel in het uitrustkamertje van de IVF-afdeling. Ik heb net de punctie achter de rug en voel de pijn nog behoorlijk. De pijnmedicatie begint te werken. Steeds zak ik even weg in een diepe slaap. Mijn partner zit naast me en kijkt me zorgelijk aan. “Gaat het een beetje?” vraagt hij. Wat is het toch een schat en wat is het moeilijk voor hem dat het enige dat hij kan doen is toekijken. “Het gaat wel”, mompel ik half slapend terug. “Maak je maar niet druk, alles komt goed.” Ik lach naar hem. Terwijl ik wegdommel, schiet ineens een gedachte door mijn hoofd. ‘Iedere vrouw die dit ondergaat verdient een lintje’. Net zo snel als de gedachte komt, verdwijnt hij weer. Ik val in slaap.
Een paar dagen na de punctie lees ik thuis op de bank een boek. De gedachte komt weer voorbij. ‘Iedere vrouw die dit ondergaat verdient een lintje’. Het idee laat me niet los. Een lintje is een mooi gebaar, maar hoe gaat dat eruitzien en wie geeft wie het lintje? Zou ik zelf een lintje willen ontvangen van bijvoorbeeld mijn familie, omdat ik in een traject zit? Nee. Ik heb dit nu eenmaal allemaal over voor het in vervulling laten gaan van onze kinderwens.
Toch leg ik mijn boek weg en ga aan tafel zitten met pen en papier. Wat zou ik dan wél waarderen? Waardoor voel ik mij gesteund en gehoord? Hoe weet ik dat er begrip is voor dit onderwerp? Symbolen, denk ik ineens. Een klavertje vier, een hartje: ieder mens herkent symbolen! Ik denk een tijdje na, schrijf, teken, schrap, teken opnieuw. Dan staan ze op papier. Een vrouw, hart en vogel. Drie symbolen die samen staan voor waardering, begrip en steun. En nee, het wordt geen medaille, maar een speldje dat iedereen kan dragen!
Ik bespreek mijn plan en mijn keuze voor drie symbolen met twee goede vrienden. Zij vinden mijn idee absoluut levensvatbaar, weten zeker dat er draagvlak voor is. Vervolgens verzamel ik cijfers over vruchtbaarheidsproblematiek, lees verhalen van andere mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Zoeken zij ook steun, net als ik? Bijvoorbeeld in de vorm van een gebaar? In iets anders dan woorden van medeleven? Zo zijn we gestart. Met zijn drieën. In kleine stapjes, beetje bij beetje.
Na twee jaar van vergaderen, voorbereiden, plannen en organiseren is het op 12 maart 2016 zover. Stichting ‘A pin for your thoughts’ wordt officieel gelanceerd op onze benefietavond. De lancering is een groot succes, met een lach en een traan en een prachtig geldbedrag als resultaat. Met het geld steunen we twee mooie initiatieven. Zo helpen we patiëntenvereniging Freya bij het uitbrengen van een nieuw magazine, speciaal voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Ook dragen we ons steentje bij aan de documentaire die fertiliteitscoach Marijke Linssen maakt over ongewilde kinderloosheid.
De IVF-trajecten zijn bittere pillen voor mij en mijn partner, vooral omdat alleen IVF-ICSI ons kan helpen. Want zullen we ooit? Of nooit. Stichting A pin for your thoughts maakt de bittere pil iets zoeter. Een speldje, een gedachte, en de wereld voelt net wat warmer.
Loes, Algemeen directeur, Stichting ‘A pin for your thoughts’