Wat is ovulatie-stimulatie?
Ovulatie-stimulatie (ook wel ovulatie-inductie) betekent het opwekken van de eisprong. Het opwekken gebeurt met hormoontabletten of hormooninjecties.

Wanneer kom je in aanmerking voor ovulatie-stimulatie?

Lees meer...
Ovulatie-stimulatie kan een mogelijkheid zijn voor:
o vrouwen met een zeer onregelmatige menstruatie/eisprong
o vrouwen bij wie de menstruatie/eisprong uitblijft
o vrouwen boven de 35 jaar

De eisprong vindt normaal gesproken halverwege de menstruatiecyclus plaats. De eisprong levert een rijpe eicel af in de eileider, waar deze bevrucht kan worden. Zonder eisprong komt er geen eicel vrij en is er geen kans om zwanger te worden. Hormoontabletten of hormooninjecties kunnen ervoor zorgen dat er een eitje rijpt en er een eisprong komt.

Bij sommige vrouwen is de menstruatie onregelmatig of helemaal afwezig door een verstoorde schildklier- of bijnierfunctie of door bijvoorbeeld diabetes type 2. Vruchtbaarheidsonderzoek kan dit aantonen of uitsluiten.


De behandeling

Hoe verloopt ovulatie-stimulatie?

Lees meer...
Voordat de eisprong wordt opgewekt, slikt de vrouw foliumzuur. Foliumzuur wordt alle vrouwen die zwanger willen worden sterk aangeraden, omdat dit de kans op een kind met een open rug (spina bifida) verkleint. Het innemen van foliumzuur begint uiterlijk op de eerste dag van de menstruatie.

Vanaf de eerste dag van de menstruatie (de dag van het eerste bloedverlies) wordt de lichaamstemperatuur van de vrouw gemeten. Vanaf de vijfde tot de negende dag gebruik zij hormonentabletten. Uit de temperatuurmetingen kan de verpleegkundige vanaf dag 30 aflezen of er een eisprong is geweest.

Vrouwen die niet spontaan menstrueren, starten de behandeling voor de zekerheid met een zwangerschapstest. Wijst die test niet op een zwangerschap, dan start de wensmoeder met het slikken van tabletten, drie keer per dag, tien dagen lang. Een paar dagen na het laatste tablet, begint de menstruatie. Dit is de eerste dag van de cyclus. Vanaf de vijfde tot de negende dag gebruik ze hormonentabletten. Als er een eisprong is opgewekt, vindt die plaats tussen de dertiende en 21ste dag van de cyclus. Uit de temperatuurmetingen kan de verpleegkundige aflezen of er een eisprong is geweest.

Wanneer moet het eitje bevrucht worden?

Lees meer...
Het is niet nodig dat de wensouders precies op de dag van de eisprong geslachtsgemeenschap hebben. Twee keer in de week van de eisprong is voldoende. De verpleegkundige informeert over de beste periode.

Vergroot ovulatie-stimulatie de kans op een meerling?

Lees meer...
Het is de bedoeling dat met het opwekken van de ovulatie een eitje in de eileider terecht komt waar het bevrucht kan worden. De kans bestaat dat de eisprong twee eitjes levert. De kans op een meerling is met ovulatie-stimulatie iets groter.

Kans op zwangerschap

Lees meer...
Als de volgende menstruatie uitblijft na ovulatie-stimulatie en geslachtsgemeenschap, dan is er misschien een zwangerschap ontstaan. Een zwangerschapstest kan dat duidelijk maken. Is die positief, dan volgt een afspraak voor een zwangerschapsecho. Is de zwangerschapstest negatief, dan komt er ongeveer twee weken na de eisprong spontaan een menstruatie op gang.

Vier van de vijf vrouwen bij wie geprobeerd is de eisprong met hormonen op te wekken, heeft na de behandeling een eisprong. Gemiddeld raakt de helft van de vrouwen bij wie het gelukt is de eisprong op te wekken binnen drie maanden zwanger.

Heeft de eerste behandelperiode van drie maanden niet tot een zwangerschap geleid, dan moet een rustmaand worden ingelast. Het is voor de vrouw niet gezond om langer dan drie maanden aaneengesloten met hormonen behandeld te worden. De eierstokken kunnen dan ongevoelig raken, waarna het niet meer lukt om een eisprong op te wekken.

Na een stopmaand kan een tweede ovulatie-stimulatiebehandeling worden ingezet. Ook deze duurt maximaal drie maanden.

De impact
Het kan prettig zijn voor de wensouders om over hun vragen, twijfels en dilemma’s te praten. Met de (huis)arts, een psycholoog of een medisch maatschappelijk werker. Ook kan het fijn zijn ervaringen uit te wisselen met andere ouders die het IUI-traject (hebben) doorlopen. Familie en vrienden hebben vaak een niet te onderschatten rol als steun en toeverlaat.