Hoe om te gaan met lastige situaties?
Ken jij een stel met een onvervulde kinderwens? Dan wil je als familielid, vriend, collega of kennis steun bieden. Laten blijken dat je er voor ze bent. Maar hoe? Je wilt iemand niet onnodig kwetsen of verdrietig maken. Helemaal niets doen of zeggen is ook geen optie. Vind je het lastig om met iemand te praten over iets wat je zelf niet hebt meegemaakt? Dan helpen de volgende tips je op weg.

Luisteren
Vertelt iemand in je omgeving over een onvervulde kinderwens? Kom dan niet meteen met nuttige adviezen of verhalen over stellen die uiteindelijk wél een kind hebben gekregen. Hoe goed bedoeld ook, met dit soort tips bereik je vaak het tegenovergestelde. Wat wel helpt? Luisteren naar het verhaal. En aangeven dat je er bent als het nodig is.

Vragen stellen?
Als omstander is het soms lastig om vragen te stellen. Wanneer is het goede moment? Hoe zorg je ervoor dat je iemand niet kwetst? Vraag je niets omdat je bang bent om mensen te kwetsen? Niets zeggen of vragen kan de ander juist kwetsen. Het voelt wellicht als doodzwijgen, alsof het je niets interesseert. Andersom houden ook mensen met een onvervulde kinderwens rekening met hun familie, vrienden, collega’s en bekenden door er niet over te beginnen. Blijft het stil in hun omgeving? Dan lijkt dit een extra bevestiging dat erover praten taboe is.

Vragen stellen!
Dus heb je vragen? Stel ze dan. Het stel zal zelf aangeven of ze wel of niet kunnen antwoorden. En of ze erover willen praten. Vind je vragen stellen lastig? Dan zou je wat meer kunnen lezen over hoe verschillende trajecten eruitzien. Op deze en andere websites (freya.nl, moedersvoormoeders.nl en kinderwensbloggers.com) lees je verschillende ervaringsverhalen.

Kaartje sturen
Vind je het lastig om vragen te stellen? Of komt het goede moment om erover te praten maar niet? Stuur een kaartje. Hierin kun je in je eigen woorden, in je eigen tijd opschrijven wat je wilt zeggen of vragen. Zo laat je weten dat je aan iemand denkt. Het kan gebeuren dat je geen reactie krijgt op je kaartje. Vat dit vooral niet persoonlijk op. Niet alle stellen praten even openhartig over hun
vruchtbaarheidsproblemen.

A pin for your thoughts verkoopt kaarten om dierbare wensouders in je omgeving te laten weten dat je aan hen denkt en dat je er voor hen bent. Een kleine moeite van onschatbare waarde.

Extra moeilijke dagen
Veel stellen met een onvervulde kinderwens hebben geregeld moeilijke dagen. Logisch. De belangrijkste vraag – worden we ooit zwanger? – blijft vooralsnog onbeantwoord. En soms voor altijd. Dat zorgt voor spanningen, teleurstellingen en verdriet. Daarnaast zijn er een aantal zon- en feestdagen waarop stellen met vruchtbaarheidsproblemen het lastiger hebben dan stellen met kinderen.

Vader- en Moederdag
Mensen met vruchtbaarheidsproblemen hebben vaak al enige tijd een kinderwens. Als alles ‘goed’ was gegaan, hadden ze waarschijnlijk al een paar keer Vader- en/of Moederdag gevierd. Dat dit (nog) niet is gebeurd, komt soms hard aan.

Kinderverjaardagen
Kinderverjaardagen zijn vaak lastige bijeenkomsten voor mensen met een onvervulde kinderwens. Alles draait (terecht) om het jarige kind. Gesprekken gaan vaak over prestaties en leuke acties van kinderen. Daarover meepraten is voor wensouders soms confronterend, waardoor ze weg blijven uit angst om gekwetst te worden. Wat je kunt doen, is mensen uitnodigen op een rustiger moment of vragen of ze gezellig op een andere dag langskomen.

Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw
Dit soort feestdagen zijn vaak lastig voor mensen met een onvervulde kinderwens. Veel draait om het samenzijn met de familie, waarbij vaak extra duidelijk wordt dat jongere broers of zussen met kinderen hen op dat gebied aan het ‘inhalen’ zijn. Ook zijn deze feestdagen, samen met de eigen verjaardag, ijkpunten in het besef dat er ‘weer een jaar voorbij is zonder resultaat’. En ieder extra jaar betekent dat ook de kans op een zwangerschap afneemt.

Speldje dragen
Wil je graag laten zien dat je mensen met een onvervulde kinderwens steunt en hun een warm hart toedraagt? Dan kun je het speldje van onze stichting dragen. Hiermee zeg je: ‘Ik draag dit speldje, omdat ik aan je denk’: A pin for your thoughts. Meer informatie en bestellen…

Tips of ideeën?
Steun jij op jouw manier mensen met een onvervulde kinderwens? Heb jij tips of ideeën die andere mensen verder helpen? Laat het ons weten. Dan delen we ze via deze site.