Waarom is sociale steun zo belangrijk? Psycholoog Karima legt uit…

Het kan moeilijk zijn om de problemen met de vruchtbaarheid te verwerken in je eentje. Het ontvangen van steun van de sociale omgeving kan een energiebron zijn die ervoor zorgt dat jij zowel lichamelijk als geestelijk beter om kan gaan met lastige situaties. Het is belangrijk dat de mensen om je heen je problemen erkennen en ook herkennen wanneer het minder goed met je gaat. Het herkennen van de problemen is ingewikkelder bij vruchtbaarheidsproblemen, omdat het soms een onzichtbaar verlies kan zijn. Hieronder kun je meer informatie vinden over sociale steun en de manieren waarop dit waardevol kan zijn.

  • Sociale steun komt in verschillende vormen

    Wanneer het niet goed gaat met je kan je behoefte hebben aan steun en aandacht van anderen. De mensen in je omgeving kunnen je steunen op verschillende momenten. Zo kunnen er ook mensen zijn die bepaalde zaken voor je regelen en je zorgen verlichten. Sociale steun kan bijvoorbeeld emotioneel, financieel of spiritueel zijn. Ga bij jezelf na wat je precies nodig hebt en waar je deze steun kan vinden. Laat mensen ook toe om je te helpen, er is geen reden om je te schamen. Je hoeft niet alles alleen te doen!

  • Niet elke steun is goede steun

    Het is erg fijn wanneer mensen je willen helpen, maar soms is er niet de juiste aansluiting tussen wat jij nodig hebt en wat je aangeboden wordt. Wanneer sociale steun niet effectief is kan dit slecht zijn voor je emotionele toestand. Enkele voorbeelden van niet effectieve steun is het ontvangen van ongevraagd advies, of mensen in je omgeving die zich aanpassen zonder aan jou te vragen of je het hier mee eens bent. Het is hier belangrijk om open te zijn tegenover de ander. Benadruk dat je de steun waardeert, maar dat je toch behoefte hebt aan iets anders.

  • Vragen om sociale steun

    Veel sociale steun wordt er ontvangen vanuit de partner of de familie, maar dit kan moeilijker worden gemaakt wanneer er een verschil in leeftijd is, bijvoorbeeld tussen je ouders en jijzelf. Hierbij is het belangrijk om te communiceren. Als je je hier goed bij voelt kan je je omgeving uitleggen waar je mee zit, en wat je nodig hebt van hen. De gesprekskaartjes van ‘a pin for your thoughts’ bijvoorbeeld kunnen je helpen wanneer je het zelf moeilijk vindt om een gesprek te starten.

  • Lotgenotensupport

    Een belangrijke vorm van sociale steun is lotgenotensupport. Lotgenoten zijn mensen die hetzelfde doormaken als jij en hierdoor je ervaring en emoties beter begrijpen. Deze lotgenoten kunnen deel uitmaken van je eigen sociale omgeving, maar kunnen ook opgericht zijn door een organisatie. Zo bestaan er praatgroepen, waar je je ervaringen met elkaar kunt delen, maar als dat een te grote stap is, zijn er ook online groepen waar je in contact kunt komen met lotgenoten. Een voorbeeld hiervan is het forum van patiëntenvereniging Freya, waarbij ervaringen kunnen worden gedeeld over verschillende onderwerpen die allemaal te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen.

Het is heel begrijpelijk dat je het lastig vindt om je ziel bloot te leggen en je moeilijkheden met anderen te delen. Het is natuurlijk je eigen keuze hoeveel je deelt en met wie. Sociale steun is een manier waarop je de pijn kunt verzachten. Natuurlijk is het je eigen leven en zul je alles nog steeds zelf moeten doen en doorstaan, maar wanneer je terug kunt vallen op een sterk netwerk van geliefden zal dit zorgen voor meer energie en kracht om door te kunnen.

Karima El Mimouni, Toegepast Psycholoog
<

Terug